Mytí fasád

Velká, rušná města jsou magnetem pro škůdce a vandaly. Zejména jsou tím myšleni sprejeři, organické nečistoty – plísně, řasy, atmosférické nečistoty – smog, prach, saze a také lišejníky. Za dlouhodobého působení atmosférických, nebo organických nečistot se na povrchu fasády vytváří povlak. Ten nelze umýt vodou a tak se musí sáhnout k speciálním prostředkům.

Další a již zmíněnou nepříjemností, která se na fasádě dokáže vytvořit je plíseň. Plíseň netvoří na zdi pouze estetickou vadu. Lidem trpícím astmatem může přidělat veliké starosti. Důvody proč se tedy pustit do čištění fasád jsou hned 3 – zdraví, estetický dojem a neméně důležitá životnost budovy.

Lidé si často mytí fasád berou mechanicky do vlastních rukou a to především a pouze jen vysokotlakým čističem. Tím, nejen, že toho člověk moc nevyčistí, ba naopak – hrozí zde, že dojde poškození nátěru fasády. Neméně podstatné je to, že to stejně plíseň a řasy nezlikviduje, poněvadž je nutné při likvidaci zahubit spóry.

Je nutné aby se nátěry, postřiky aj. – čištění fasády provádělo v příznivých podmínkách. Teplota by neměla klesnout pod 5°C a také by nemělo sněžit.

Tou nejvíce používanou metodou k likvidaci plísní, řas po napadení, je aplikace fungicidních prostředků. Postup není složitý – přípravky se nechají cca 30 minut působit. Po tomto působení by měly být řasy již úplně zlikvidované, což se pozná tak, že zčernají.  Poté se aplikuje saponát a mírně se fasáda navlhčí. Na konec se fasáda opláchne.

V případě atmosférických nečistot je postup velmi podobný. Nejdříve se na fasádu nanese přípravek- roztok, který se nechá působit a na konec se fasáda umyje.

Stane-li se, že je místo, kde je potřeba fasádu umýt nedostupné, je důležité nesnažit se někam vyšplhat, ale zavolat vyškoleným pracovníkům, kteří dorazí na místo i s technikou.

Je téměř nemožné, nevnímat všude kolem nás „malovánky“ sprejerů. Tramvaje, metra, domy, zábradlí – vše se dostalo pod ruku těmto „umělcům“.  Odstranění pak nikdy nebývalo příliš snadné. V současné době, však existuje metoda „vacublating“, která šetří povrch, odstraní grafitti, aniž by se při použití rozmazávalo.

Velkými pozitivy při užívání tohoto systému je bezprašnost, rychlost a především se nezatěžuje životní prostředí. Zjednodušeně se jedná o nanášení jemného granulátu – abraziva, který je ihned po dopadu na čištěny povrch zachytáván do zásobníku, ve kterém se odděluje nečistota od granulátu. Tichý systém ocení především lidé, co si rádi přispí.

Nicméně,  stále se jedná o mechanický způsob, a tak může dojít k narušení struktury a povrchových vlastností fasádních desek (hydrofobní nátěr…).

0 0 votes
Article Rating
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments