Palubky přírodní a umělé

Dřevěné palubky mají mnoho výhod a široké možnosti využití jak v domácnosti, tak v exteriéru. Díky vlastnostem a výhodám se přírodní dřevo ve formě palubek vrací na scénu stavebnictví a interiérového designu v množství nevídaném.Vzhledem k tomu že jsou palubky v poslední době tolik populární, objevuje se samozřejmě v poslední době mnoho alternativ a variant. Jednotlivým typům dřevin se věnujeme v jiném článku, pojďme se proto teď podívat na umělé alternativy dřevěných palubek.Jako u všeho, i zde mají obě strany svá pro a proti a je pouze na vás, jak se rozhodnete. Umělé náhrady palubek mají podobné vzory, barvy i povrchové úpravy jako palubky přírodní, jen nejsou ze dřeva. Tolik první pohled na věc, ale vše je samozřejmě daleko složitější.Umělé palubky mají samozřejmě v očích mnoha lidí hlavní pozitivum v tom, že neničí lesy a jsou tudíž „zelenější“. Spoustu lidí překvapí, že opak je pravdou! Dřevěné palubky pocházejí ze speciálních výsadeb stromů na dřevo pro stavební účely, jejich pěstování i kácení je přísně kontrolováno a regulováno, tudíž nedochází ke snižování stavu lesů, naopak stromy za svého života pomáhají s kyslíkem, na jeho konci pomáhají s bydlením. 

Palubky z umělých materiálu jsou většinou plastové, tudíž jako ostatní ropné produkty jsou velkou zátěží ovzduší a oceánů.Výhodou umělých materiálů je nesporně snadnější údržba, neboť na rozdíl od přírodního dřeva jej není nutné impregnovat. Další výhodou je větší odolnost proti mastným skvrnám a neabsorbují nečistoty.Toť ale vše pro výhody umělých materiálů. Přírodní dřevo je pro palubky jednoduše nejlepšímmateriálem. Dřevěné palubky se snadno ořezávají a opracovávají, a proto se snadněji použijí v rozích či na různé designové prvky. Přírodní vlastnosti dřeva dávají palubkám výborné tepelně izolační vlastnosti, příjemný pocit přírodního tepla a pohody, nezničí se tlakem a otěrem tak snadno, jako umělé materiály a tak dále.

Nenechte se proto oklamat nižší cenou nebo snad pocit větší ekologičnosti. Přírodní dřevěné palubky jsou tou nejlepší volbou pro Váš dům či zahradu. Proto prodejci dřevěných stavebních materiálů tyto umělé náhrady ani nenabízejí. Palubky jsou totiž skvělou volbou, která více než naplní vaše očekávání a dodá Vaší domácnosti pocit pohody a tepla tak, jak to dokáže jen příroda.

0 0 votes
Article Rating
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments