První podzimní mytí oken

Léto – vysoké teploty a slunce – příliš nepomáhá při čištění plastovým okenním rámům. Stejně je tomu i na zimu, kdy teploty klesají pod nulu. Řešením je nechat si čištění oken na podzim. Člověk si tak ušetří mnoho nepříjemností. Jaké? Pyl, prach a jiné polétavé nečistoty na povrchu totiž UV záření doslova zapéká do rámů.  Proto je daleko složitější odstranění nečistoty.

Správné období na „první“ podzimní mytí oken nastává tedy tehdy, kdy není ve vzduchu rozšířen pyl, ale zároveň neklesají teploty pod bod mrazu. Většinou tak nastává v říjnu.

Názorný příklad je když, jsme v říjnu čistili prosklenou stěnu v aquaparku. Stěna nebyla čištěna již dlouho a podle toho také vypadala. Naši pracovníci dorazili na místo s potřebnou technikou. Potřeba byly teleskopické tyče, průmyslové vysavače , pojízdné plošiny atd…Celý tento proces trval asi 4 hodiny. 

Důležité je si uvědomit před prvním podzimním úklidem , že ne všechny čistící prostředky jsou vhodné na čištění oken. Při mytí oken se určitě vyvarujte čistících a leštících prostředků na bázi rozpouštědel nebo těch obsahující agresivní látky, ale také odstraňovacích čističů jako je aceton či zředěné syntetické pryskyřice a podobně. 

My jsme při říjnovém mytí oken používali pouze čističe, které neobsahují rozpouštědla, jsou šetrná k povrchu okna a zároveň má neutrální pH.  Na všechny úklidové práce používáme samozřejmě ekologicky nezávadné, nebo ekologicky šetrné čistící prostředky.

Další náš úklid jsme prováděli v listopadu. Jednalo se o dvoupatrovou budovu s velkými čtvercovými okny.  Budova byla poměrně zašlá, okna nepoužívaná. Díky novému majiteli a nám, ale budova získala nový lesk. 

Z toho vyplývá, že opravdu nejlepší doba na mytí oken je podzim a jaro.  A je důležité aby se nezapomínalo na pravidelné čištění oken – 2x ročně.  Často se stane, že si najednou uprostřed léta řekneme, že je čas umýt okna. Proč ne. Ale v průběhu dalších pár týdnu je budeme čistit znova v důsledku již zmíněného pylu, prachu a ostrého slunce.

0 0 votes
Article Rating
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments